1/14/2011

Mám strach! Ako sa ho zbavím?

Strach je vaša najväčšia brzda v živote!
Strach z lietania. Strach z intimity. Strach zo smrti. Strach zo sklamania. Strach zo zlyhanie. A mnohé ďalšie. Strach, ktorý je podvedomý a nevyslovíme ho, nám spôsobuje najväčšie emocionálne alebo zdravotné problémy. Strach reprezentuje negatívnu energiu, ktorá sa v nás postupne akumuluje a pokiaľ sa so strachom nevysporiadame, tak táto energia rastie. Keďže si strach nepriznáme, tak si ho plno neuvedomujeme a nevieme ho nahradiť inou pozitívnou energiou. Rastie v nás a stáva sa silnejším. Okrem nervozity, stresu, nespokojnosti, stagnácie nám spôsobuje aj zdravotné problémy.
 
Ak strach vyslovíme, uvoľní sa a postupne sa vytratí. Ak si priznávame pravdu, tým ju dokážeme vidieť a zbavíme sa strachu. A život sa postupne stane veselším, jasnejším a my sa znovu viac priblížime k tomu, čo si skutočne želáme.

V knihe Ako dostať od života, čo chceme ponúkam nasledovné cvičenie s niekoľkými krokmi, ako sa vyrovnať so svojím strachom, ktoré mne osobne pomohli prekonať strach.

1. UVEDOMENIE SI : Zistite, aký je váš najväčší strach

Uvoľnite sa, zhlboka sa nadýchnite a položte si otázku: Čoho sa najviac bojím? alebo Čo je môj najväčší strach?. Buďte pokojné a odpoveď príde sama, prípadne príde neskôr vo forme určitého uvedomenia si. Ale je možné, že svoj strach už veľmi dobre poznáte. Prvý krok je: uvedomovať si svoj strach, popísať ho a identifikovať ho.

2. POCHOPTE  A  AKCEPTUJTE

Je veľmi dôležité pochopiť, prečo sa toho toľko bojíte. Pochopiť súvislosti a spojitosti, prípadne sa porozprávať s ľuďmi, ktorí sú toho súčasťou. Nezatajujte sama pred sebou žiadne fakty a informácie, buďte k sebe úprimná. Akceptujte to, že ten strach máte, nerobte si výčitky, nehanbite sa, nemáte sa prečo cítiť vinná. Jednoducho akceptujte strach ako vašu súčasť a príležitosť, ako sa v živote viac oslobodiť a uvoľniť. Každá z nás sa niečoho bojí, má svoje obavy, nie ste v tom sama. Nikto nemá právo súdiť vás, ani odsudzovať.

3. VYSLOVTE  SVOJ  STRACH  NAHLAS

Kľúčové je vysloviť váš strach, povedať o ňom niekomu, komu dôverujete, v ten správny moment. Ak sa váš strach týka konkrétnej osoby, najskôr to povedzte tejto osobe. Tým, že svoj strach vyslovíte nahlas, vzdáte sa ho, prestane mať takú dôležitosť. Vyslovujte ho dovtedy, kým nebudete cítiť, že už nie je vašou súčasťou, ale iba niečím, čo sa udialo.
Vyslovte a podeľte sa oň iba s osobou, ktorej dôverujete a v momente, keď budete cítiť, že to chcete povedať, lebo sa vám uľaví. Najťažšie je otvoriť ústa a povedať to, nájsť správne slová. Nadýchnite sa, povedzte to, uvidíte, ako sa vám uľaví, spadne vám kameň zo srdca a budete sa cítiť ľahšie.

4. NAHRAĎTE  STRACH  ODVAHOU

Keď vyslovíte svoj strach, zostane vo vás určité, akoby prázdne miesto, čo je úplne v poriadku, keďže strach tam bol usídlený celkom dlho. Dôležité je nahradiť ho nejakou novou, pozitívnou myšlienkou, ktorá je motivovaná odvahou a zameriava sa na to, čo si želáte, nie na to, čo si neželáte. Odporúčam vám  napísať si váš strach na kus papiera a potom ho spáliť. Tento proces vám pomôže zbaviť sa strachu. Potom zoberte nový kus papiera a napíšte to, čo si skutočne želáte, vašu novú pozitívnu pravdu.

Vytvorte si afirmáciu, ktorá vás nasmeruje naspäť na správnu cestu, keď budete mať slabú chvíľku. Môžete si ju každý deň prečítať nahlas, až kým ju skutočne neprijmete. Ako príklad by mohla slúžiť nasledovná afirmácia, ale je dôležité, aby ste zvolili slová, ktoré na vás hlboko pôsobia,  keď ich hovoríte, aj ich cítite.

„Som úžasný človek  a zaslúžim si len to najlepšie. K svojmu životu pristupujem s odvahou a pozitívnym myslením, lebo si uvedomujem, že ma to dovedie k mojim cieľom a naplní moje túžby. Život mi prináša krásne udalosti, momenty a ľudí. Verím, že všetko, čo sa mi deje, prichádza pre moje vyššie dobro, aby som sa mohol/mohla oslobodiť od svojich limitácií a dosiahnuť svoj potenciál. Chcem žiť naplno, úspešne a s radosťou.”

Vaša afirmácia by mala byť úprimná, mala by ísť zo srdca, aby ste jej vedeli uveriť. Tiež by sa mala zameriavať na to, čo chcete, nie, čo nechcete alebo sa chcete tomu prípadne vyhnúť.
  • Aký je váš najväčší strach, ktorí v sebe tajíte?
  • Už sa vám stalo, že vás strach by sa stal skutočnosťou?
  • Ako ste sa prekonali svoj strach?
Želám vám veľa odvahy vo vašom živote!!!

Katarína Zacharová


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára